Himmelske Dage Kalender - katolsk

Himmelske dage - kirke- og kulturfestival i København - 5. til 8. maj 2016

Back to All Events

Temadag i Cinemateket: Pasolini, kirken og kunsten

Temadag i Cinemateket: Pasolini, kirken og kunsten

Tidspunkt: Søndag, 16.30

Lokation: Cinemateket

To film, foredrag og middag / da. tale/eng. tekst / varighed i alt 274 min.

Billetter koster 260 kr. (230 kr. for medlemmer af Cinemateket) og skal være afhentet tre dage før arrangementet.

To utilpassede kunstneres forhold til den katolske kirke står i centrum denne søndag: Den italienske provo, filminstruktør og digter Pier Paolo Pasolini (1922-75) og hans lige så kontroversielle landsmand, barok- og renæssancemaleren Caravaggio (1571-1610).
Vi byder på kunsthistorisk foredrag ved Christine Marstrand, italiensk middag i Restaurant SULT og dertil to sjældent viste, men meget tema-relevante film af Pasolini: Kortfilmen ‘La ricotta’ med Orson Welles i hovedrollen som hårdt prøvet instruktør af en korsfæstelsesscene, og ‘Store og små fugle’ om to vagabonder, der belæres om franciskanermunke af en marxistisk ravn (!).

Foredrag: Pasolini og CARAVAGGIO
Christine Marstrand / da. tale / 80 min.
Kunsthistorikeren Christine Marstrand har som den første undersøgt forbindelseslinjerne mellem den italienske provo, filminstruktør og digter Pier Paolo Pasolini (1922-75) og hans lige så kontroversielle landsmand, barok- og renæssancemaleren Caravaggio (1571-1610).

Pasolini studerede kunsthistorie i sin ungdom, og i sine skrifter nævner han hyppigt de gamle inspirationskilder, der ekkoer i hans film og digtning. Pasolini kalder det stilistisk ‘besmitning’ eller contaminazione – men nævner kun Caravaggio et enkelt sted i sine mange skrifter.

Ved arrangementet tager Christine Marstrand det skridt, Pasolini ikke selv tog – og stiller stillfotos fra hans film over for Caravaggio-malerier. Lighederne er slående både på motivisk og tematisk niveau. Lidelsen og smerten er manifest til stede hos begge disse maledetti, disse ‘forbandede’. Både Caravaggio og Pasolini beskriver deres egne livs dramaer og afviste at bøje sig for autoriteter.  Ingen af dem havde let ved at acceptere religiøst eller seksuelt hykleri.

La Ricotta
Pier Paolo Pasolini, 1963/ / eng. tekst / 35 min.
‘La Ricotta’ (1962) skildrer optagelsen af en film, der handler om Kristi liv. Orson Welles spiller instruktøren, og den statist, der skal spille en af de røvere, der bliver korsfæstet sammen med Kristus, bliver sulten i den lange ventetid mellem filmoptagelserne. Han kaster sig derfor over en kurv med en kæmpestor ricottaost og får forspist sig i en sådan grad, at han dør af forstoppelse på korset! Filmen, der blev beslaglagt og Pasolini idømt 4 måneders fængsel for ‘profanering af statsreligionen’, viser hans komplicerede og ironiske forhold til katolicismen. Pasolini anvender levende tableauer, idet han opbygger korsfæstelsesscenerne efter malerier af Rosso Fiorentino (1494-1540) og Jacopo Carrucci detto il Pontormo (1494-1557). Når disse billedkunstneriske citater dukker op, skifter filmen fra sort/hvid til farver. Filmen vises som regel som en fjerdedel af antologien ‘Ro.Go.Pa.G’, der ud over ‘La ricotta’ består af korte værker af Rossellini, Godard og mindre kendte Ugo Gregoretti – navnene danner tilsammen titlen.

Middag i Restaurant SULT
Middag / 70 min.
I skrivende stund kan vi ikke sige så meget om menuen, men der bliver tale om en italiensk buffet med bl.a. ricotta. Det skal ikke hedde sig!

STORE OG SMÅ FUGLE
Uccellacci e uccellini / Pier Paolo Pasolini, 1966/ / eng. tekst / 85 min.
‘Store og små fugle’ følger Totò – den berømte italienske klovn – og den unge Ninetto Davoli, der sammen vagabonderer rundt i udkanten af Rom. De bliver fulgt på vej af en talende, intellektuel og marxistisk ravn (!), som fortæller dem historien om de to franciskanermunke Ciccillo og Ninetto. Da de to vagabonder bliver trætte af ravnens snak og for øvrigt er sultne, spiser de den.

Arrangør: Cinemateket


Sted:
Cinemateket
Gothersgade 55
1123 København K