Pave Frans i Irland 2018

Uddrag af pavens pressekonference i flyet hjem fra Irland, søndag aften

28l aig. 2018

Uddrag af pavens pressekonference i flyet hjem fra Irland, søndag aften.

Oversat fra Vatikanets italienske officielle tekst

Noget inde i pressekonferencen stilles der spørgsmål om ærkebiskop Viganos udfald mod pave Frans i forbindelse med sagen md eks-kardinal McCarrick:

Anna Matranga, CBS:

God aften, Santo padre!

Jeg vil gerne vende tilbage til spørgsmålet om seksuelle overgreb, som De allerede har været inde på. Meget tidligt i morges udkom en tekst fra ærkebiskop Carlo Maria Vigano. Han siger her, at han i 2013 havde en personlig samtale med Dem i Vatikanet, og at han i den samtale udtrykkelig talte til Dem om tidligere kardinal McCarricks adfærd og seksuelle overgreb. Jeg vil gerne spørge Dem, om dette er sandt. Jeg vil også gerne spørge om  noget andet. Ærkebiskoppen siger også, at pave Benedikt var skredet ind over for McCarrick, at pB havde sagt, at han (Mc Carrick) ikke måtte  tage ophold  i  præsteseminarier,  ikke kunne fejre messe offentligt,  og ikke kunne rejse rundt - Kirken havde sat sanktioner i værk. Kan jeg spørge Dem, hvorvidt disse to ting er korrekte?

Pave Frans:

En ting: Jeg vil foretrække - selv om jeg vil besvare Deres spørgsmål - jeg vil foretrække,  at vi først taler om turen [til Irland] og så tager andre emner op... men jeg svarer.

Jeg læste dette budskab i morges. Jeg har læst det og jeg må oprigtig talt sige dette til Dem og til alle blandt Jer, som er interesserede: læs udtalelsen  omhyggeligt igennem og dan Jer Jeres egen vurdering. Jeg for min part siger ikke ét ord herom. Jeg mener, at udtalelsen taler for sig selv. Og I har som journalister den fornødne kapacitet il at drage konklusionerne. Det er en tillidserklæring: Når der er gået et stykke tid, og I har draget Jeres konklusioner, kan det være, at jeg taler om det. Men jeg ser gerne, at Jeres professionelle modenhed gør sit arbejde. Det vil være godt for Jer. Sådan er det ok.

Matranga:

Efter at Maria Collins havde mødt Dem under mødet med ofrene for seksuelle overgreb,  sagde hun, at hun  havde talt direkte med Dem om eks - kardinal McCarrick. Hun sagde, at De var meget barsk i Deres fordømmelse af McCarrick. Jeg vil gerne spørge Dem, hvornår De første gang hørte de overgreb omtalt, som den tidligere kardinal har begået?

Pave Frans:

Dette er en del af udtalelsen om McCarrick. Læs den nøje - og derefter taler jeg.. Men siden jeg ikke havde læst den i går, tillod jeg mig at tale åbent med Marie Collins og gruppen (af ofre).... (paven taler videre om mødet med ofrene)