Side 2 blog

Side 2 blog - Katolikker i Dialog

»Den Katolske Kirke og Vassula Rydén?«

Kiko belærer Paven

Overvejelser efter læsning af Kiko Argüellos bog ”Kerygma”

Grethe Livbjerg: »Sunde og sekteriske fællesskaber«

PR møde Punktet: "Præsentation af Neokatekumenatet"

Henriette Sørensen: "Min erfaring med Den Neokatekumenale Bevægelse."

»Den Brasilianske abortsag....« - et aktuelt tilbageblik

15. aug. 2015

»Den Brasilianske abortsag...«  fra 2009, husker du den?  Her er en aktuel sag der tilsyneladende har baggrunden tilfælles.
Webmagasinet Crux: "11-year-old gives birth to a girl in Paraguay" - hvor man kan læse bl.a.:

An 11-year-old girl who was denied an abortion after being raped gave birth Thursday, the culmination of a case that put a spotlight on child rape in this poor South American nation and drew criticism from human rights groups.

Elizabeth Torales, a lawyer for the girl’s mother, told The Associated Press that the minor gave birth to a baby girl via cesarean in a Red Cross hospital in Asuncion, Paraguay’s capital. She said reported there were no complications and both the mother and baby were resting.

“The baby doesn’t yet have a name,” said Torales, who added that her client and the girl’s grandmother had requested custody of the infant.

Hospital director Mario Villalba told reporters outside the hospital that the birth took about 35 minutes. She said the girl would remain in the hospital for three or four days, “like any other patient who has had a cesarean.” She said the minor was currently accompanied by her grandmother, but declined to give more details.

The girl was allegedly raped and impregnated by her stepfather when she was 10. The stepfather has been arrested and is awaiting trial. The girl’s mother has been charged with negligence.

The mother requested an abortion for her daughter, but the government refused to allow it, drawing praise from religious groups but criticism from many human rights organizations, including United Nations officials. Paraguay bans abortion except when a mother’s life is in danger. At the time, the girl was five months pregnant and local health officials said she appeared to be in fine health.

-

While the case did spark some discussion about abortion in deeply socially conservative Paraguay, the focus of several protests was on better protecting children from abuse.

About 600 girls age 14 or under become pregnant each year in this country of 6.8 million people, according to local health statistics. Many people have called for stiffer penalties for abusers and the funding of education programs to help parents and authorities better spot signs of abuse.

-

In July, Pope Francis spent three days in Paraguay. He met with officials, toured a slum outside Asuncion, and celebrated two Masses. While activists had hoped to bring up the case of the pregnant girl, Francis did not speak about it or focus on abortion in any of his speeches.

Hele artiklen er <her>

Det vil sige, at her skete ingen abort og ingen er tilsyneladende exkommunikeret, ihvertfald ikke officielt. Faderen til barnet er, efter det oplyste, pigens stedfar

Mange katolikker, også i Danmark, blev med rette oprørte over kirkens håndtering af 'Den Brasilianske abortsag' i 2009 - hvor alle andre end gerningsmanden, der var pigens stedfar, officielt blev exkommunikeret. Senere trak kirken dog i land, over dens egen håndtering.

Hvordan den sag blev håndteret kan du få et indblik i, med dette tilbageblik:

17. marts 2009
Kristeligt Dagblad: Den katolske kirke fortryder brasiliansk abortsag

Den katolske biskop i Danmark beklager tidligere udtalelser i sagen om ekskommunikationerne af en niårig brasiliansk piges mor.
Efter flere dages massiv kritik beklager den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, nu sine tidligere udtalelser i sagen om en niårig brasiliansk piges abort, ekskommunikationen af hendes mor og lægerne, der udførte den.

I sidste uge forsvarede biskoppen ellers kirkens linje i sagen med store protester og voldsom debat til følge, også blandt katolikker.

Den niårige pige og hendes mor har min sympati, og personligt fordømmer jeg ingen af  dem. Voldtægtsmanden er den egentlige skyldige, siger Czeslaw Kozon, der kalder sine egne tidligere udtalelser for unuancerede.

SAGEN KORT
Sidste onsdag meddelte ærkebiskop, Jose Cardoso Sobrinho, at en kvinde og flere læger er ekskommunikeret for at have medvirket til abort på kvindens niårige datter. 
Ekskommunikation også kaldet bandlysning betyder, at man hverken må deltage eller forestå kirkens sakramenter, herunder skrifte og nadver. Pigen er blevet gravid efter at være blevet voldtaget af sin stedfar, der nu er anholdt. Stedfaderen har ifølge lokalt politi misbrugt pigen i op til tre år. Abort er forbudt ifølge brasiliansk lov, med mindre moderen er blevret voldtaget eller der er fare for hendes liv. Begge forhold var til stede i det konkrete tilfælde.

Tragisk sag
Han bakker stadig op om kirkens holdning til abort, men understreger samtidig, at den konkrete sag er tragisk og af en karakter, der gør, at det for kirken ikke er rimeligt at være fordømmende.

Mere end at understrege ekskommunikationen ville det være på sin plads at vise dem al mulig menneskelig og åndelig støtte og lade dem forstå, at de ikke er udstødt af kirken eller berøvet dens omsorg, tilføjer Czeslaw Kozon.

Også Vatikanet, der ligesom den danske biskop tidligere har forsvaret kirkens linje, skifter nu kurs.

Før man overhovedet tænkte på ekskommunikation, ville det være nødvendigt og påtrængende at redde pigens uskyldige liv og bringe hende tilbage til et menneskeligt niveau, som vi som kirkens præster burde være eksperter og mestre i at forkynde, skriver ærkebiskop Rino Fisichella, leder af Vatikanets videnskabsetiske institut, Pontificia Academia Pro Vita, i søndagens udgave af Vatikanets avis, LOsservatore Romano

Hele artiklen er <her>

Nogle dage før kunne man hos DR læse:

15. marts 2009
DR:  Vatikanet beklager sag om ni-årig gravid

Det var ufølsomt, da moderen til en gravid 9-årig brasiliansk pige blev smidt ud af den katolske kirke, fordi hun sørgede for en abort til pigen. Det siger en kilde i Vatikanet nu.

Pigen var blevet gravid, efter hendes 23-årige stedfar havde voldtaget hende, og da lægerne var bekymrede for pigens helbred, hvis hun gennemførte graviditeten, fik hun en abort.

Men det førte til, at både pigens mor og lægerne, der udførte aborten, blev smidt ud af den katolske kirke.

Men nu undskylder Vatikanet den prompte exit fra kirken.

- Før man overhovedet tænkte på ekskommunikering, var det nødvendigt og hastende at redde pigen. Uheldigvis led vores lære nederlag, da det i manges øjne forekom, som om den var ufølsom, uforståelig og med mangel på barmhjertighed, siger Rino Fisichella fra Vatikanets videnskabs-etiske akademi til Vatikanets egen avis.

International opsigt
Ekskommunikeringen har vakt international opsigt, også i mange katolske kredse, blandt andet fordi ærkebiskop Jose Cardoso Sobrinho fik givet udtryk for, at aborten af tvillingerne i den 9-åriges mave var en større synd end voldtægten.

Brasiliens Nationale Bisperåd meddelte da også fredag, at det tilbagekalder ekskommunikeringen af både moderen, den niårige pige og lægerne, der udførte aborten.

Præsidenten for bisperådet, Geraldo Lyra Rocha, siger, at hans kollega er blevet misfortolket, og at han udelukkende havde forsøgt at sætte fokus på en vis eftergivenhed for abort i samfundet.

Herhjemme holder Lederen af den katolske kirke i Danmark, Czeslaw Kozon fast i at det fører til bandlysning at hjælpe med en abort , men han siger at bandlysningen bør ophæves hurtigt, hvis omstændighederne taler for det.

Kilde <her>


Den 11. marts 2009 havde Jyllands Posten et interview med DUK's formand Kasper Baadsgaard-Jensen:

Ung katolik: Abort er værre end voldtægt
Det er en mere alvorlig synd at få en abort end at voldtage en niårig pige. Sådan lyder det fra bestyrelsesformanden i Danske Unge Katolikker som reaktion på den omstridte voldtægtssag i Brasilien.

"Voldtægt er en alvorlig synd, men vi ser abort som mord. Derfor er abort værre end voldtægt," siger den 20-årige Kasper Baadsgaard-Jensen, formand for hovedbestyrelsen i Danske Unge Katolikker.

Dermed støtter han beslutningen hos den katolske kirke i Brasilien om ikke at bandlyse en stedfader, som har voldtaget og igennem flere år misbrugt en niårig pige. Kirken har derimod valgt at bandlyse pigens moder, fordi hun hjalp den niårige til at få en abort. Ifølge brasilianske læger ville pigen være død, hvis hun skulle føde de tvilinger, hun bar i sin lille krop.

"Pigen burde føde barnet"
"Det er selvfølgelig et forfærdentligt dilemma, den brasilianske moder er blevet sat i. Hun skulle vælge mellem at redde sit barn eller sit barnebarns liv. Men det ændrer ikke på, at hendes beslutning om at få foretaget aborten var forkert ud fra vores katolske synspunkt. Pigen burde føde barnet," lyder det fra Kasper Baadsgaard-Jensen.

Men burde man ikke gøre en undtagelse og tillade aborten, når nu den niårige pige ville dø af at føde?

"Nej, for vi mennesker har ikke retten til at gøre os til herrer over liv og død. Kun Gud har den ret."

Dermed støtter den unge katolik sin danske biskop, Czeslaw Kozon, som i går udtalte til Jyllands-Posten, at det var rigtigt at bandlyse den brasilianske kvinde for at hjælpe sin datter med abort.

Hele artiklen er <her>

 
Den 10. marts 2009 havde Jyllands Posten et interview med biskop Czeslaw Kozon :

Dansk biskop støtter bandlysning af mor
En brasiliansk kvinde er bandlyst af den katolske kirke, fordi hun hjalp sin niårige datter med at få en abort efter voldtægt. I Danmark ville kvinden også være blevet bandlyst, lyder det fra den katolske kirke i Danmark.

Voldtægtsmand ikke bandlyst
Den niårige brasilianske pige var blevet voldtaget af sin stedfar, som er anklaget for at have misbrugt hende igennem flere år. Alligevel er faderen ikke blevet bandlyst fra den brasilianske kirke. Den beslutning bakker den danske biskop Czeslaw Kozon op om. 

»Voldtægt er en alvorlig synd, men det behøver kirken ikke gøre opmærksom på. Det ligger i sagens natur. Derimod opfattes abort af mange mennesker ikke som noget slemt « siger han.

Men er det i dine øjne faderen eller moderen, der har begået den værste synd? 

»Begge dele er meget alvorlige synder, og man kan ikke sige, hvad der er værst. Begge dele er lige alvorlige, for det er altid forkert at gøre andre fortræd.«

Ingen grænsetilfælde
Selv om biskop Czeslaw Kozon kalder hele sagen med den niåriges abort for ulykkelig, mener han ikke, at der findes nogen grænsetilfælde, hvor abort bør tillades for en kvinde. 

Den niårige pige ville være død, hvis ikke hun fik aborten. Burde man ikke gøre en undtagelse og tillade hende en abort? 

»Nej. Det lyder hårdt, men sådan er det. Man kan ikke gøre sig til herre over livet og kalde ét liv bedre end et andet. Det virker umiddelbart sværest at måtte miste den niårige pige, fordi hun har en familie, som kender og elsker hende. Men det berettiger stadig ikke, at vi kan tage livet fra et andet menneske. De to liv er lige meget værd.« 

Men hvis du kalder det mord at få foretaget en abort, kan man så ikke sige, at det er mord at lade den niårige pige føde barnet, når lægerne ved, hun vil dø af det? 

»Nej, under ingen omstændigheder. Den såkaldte hjælp til den niårige pige ville være at tage et andet menneskes liv. Jeg kan ikke se, at man på nogen måde kan gøre en undtagelse.« 

Hele artiklen er <her>


Den 10. marts 2009 havde den Norske katolske biskop, Bernt Eidsvig meldt ud - og det blev omtalt i Kristeligt Dagblad: 

Katolsk biskop: Niårigs abort var nødværge

Abortindgrebet på en voldtaget niårig pige bør ikke medføre ekskommunikation fra kirken, skriver den katolske biskop i Oslo, Bernt Eidsvig

Den katolske biskop i Oslo, Bernt Eidsvig, trodser nu sine overordnede i den katolske kirkes hovedkvarter, Vatikanet.

I sidste uge meddelte en brasiliansk biskop, at en kvinde og en række læger var blevet ekskommunikeret fra kirken for at have medvirket til en abort på en niårig voldtaget pige. 

Handlede i nødværge
Nu tager den norske biskop Bernt Eidsvig afstand fra sine brasilianske kollegers beslutning, som har mødt bred opbakning fra den katolske kirke og international fordømmelse fra toppolitikere og kvindegrupper.

- Forudsat at oplysningerne som er fremkommet i medierne er sande, kan jeg ikke forstå, at dette er en handling, som medfører automatisk ekskommunikation, skriver biskoppen i en pressemeddelelse. <her>

Bernt Eidsvig mener, at der var tale om nødværge, siden lægerne vurderede, at den unge piges liv var i fare på grund af graviditeten.

Pigens liv er vigtigst
- Et centralt princip i moralteologien er, at enhver har ret til at forsvare sit eget liv, skriver han.

Ifølge den katolske kirkes lære bliver den, der medvirker til eller får foretaget en abort, automatisk ekskommunikeret - på latinsk "latæ sententiæ". Biskoppen er principielt enig i læren, men mener samtidig, at pigens ve og vel i den aktuelle sag er vigtigere. 

- Som præst og biskop vil jeg aldrig kunne sanktionere en abort, men i dette ekstreme tilfælde må kirken først og fremmest fokusere på sit pastorale ansvar for den voldtagede pige og den fortvivlede mor, som trænger til trøst og lindring, skriver han.

-

Opbakning fra katolske kvinder
- Selv er jeg ikke i tvivl om, hvor skylden ligger i denne sag; den ligger hos manden, der har begået overgrebet.

Biskop Bernt Eidsvigs udmelding bakkes op af Norges Katolske Kvindeforbund (NKKF), som ifølge et debatindlæg sendt til den norske avis Vårt Land er "rystet over det, som er kommet frem i medierne i forbindelse med den voldtagede niårige i Brasilien".

Hele artiklen er <her>