Artikler i aviser / på nettet

Artikler i aviser / på nettet - - Katolikker i Dialog

Politiken: Kardinalen, de kaldte Pell Pot, skal rydde op i Vatikanets økonomi

19. dec. 2014

Lars Halskov, Politiken, skriver bl.a.:

Pave Frans traf et overraskende valg, da han udnævnte kardinal George Pell til økonomisk sherif i Vatikanet

I mange år rokkede George Pell sig ikke en millimeter. Tvivlens nådegave indgik ikke i hans verdensbillede. Den katolske kirke havde altid ret. Også når kirken forfægtede ærkekonservative synspunkter omkring familien og afviste at forholde sig til anklager om præsters sexmisbrug af børn og unge.

Sådan var opfattelsen i den australske offentlighed, da George Pell i mange år var ærkebiskop i først Melbourne og siden Sydney.

Familier til ofre for katolske præsters sexmisbrug stod frem i australske medier og fortalte, hvordan de oplevede den australske biskop som afvisende og arrogant. Og en undskyldning fra kirken var slet ikke en mulighed. Som den australske avis Herald Sun skrev tidligere i år:

»For mange ofre så det ud, som om han sammen med kirken skulle trækkes til bordet. En mand, som virkede på mange som kold og klinisk i forbindelse med et emne, som i stedet krævede varme og tydelig medfølelse«.

Selv inden for den katolske kirkes egne rækker var der murren i krogene over hans stil. Hans hårdeste kritikere gav ham det lidet flatterende navn ’Pell Pot’ efter de røde khmerers diktator Pol Pot, hvis blodige styre i Cambodja i slutningen af 1970’erne slog verden med rædsel.

Så kunne det næsten ikke blive værre for kardinalen. Men i marts i år skete der åbenbart en forvandling.

--

Peter Lodberg fra Aarhus Universitet er spændt på at se, hvad opgøret kommer til at betyde for den katolske kirkes selvforståelse:

»Det er en økonomisk normalisering, og det er et opgør med tanken om, at kirken er noget særligt, hvor der gælder specielle regler, og hvor man er i besiddelse af en særlig etik. Kirken har lige pludselig opdaget på den hårde måde, at den er udfordret ligesom alle andre institutioner«.

Hele artiklen er <her>


Artikler: IOR (Vatikan banken)

Medieoversigt: George Pell