Artikler i aviser / på nettet

Artikler i aviser / på nettet - - Katolikker i Dialog

Facebook: Må konstatere at der er forskel på om man er jøde eller katolik i DR.

6. aug. 2014

Debattør og teolog Iben Thranholm skriver på sin facebook væg, med indstillingen "Offentligt" - således at det kan læses af alle - dvs. også af ikke-facebook brugere - dette opslag:

Iben Thranholm:
Må konstatere at der er forskel på om man er jøde eller katolik i DR.

Da jeg var ansat som vært på Religionsrapport på P1 fik jeg at vide af min chef at jeg ikke måtte dække pædofiliskandalerne i den katolske kirke. Det første halve år af min ansættelse måtte jeg helst heller ikke invitere katolske gæster i studiet og i det hele taget blev der fra chefgangen vogtet nidkært over hvem jeg inviterede i studiet og hvad er blev sagt.

For nylig skrev DR Dokumentar journalist Jeppe Gaardboe til mig her på Facebook at jeg ikke kunne kalde mig journalist, fordi jeg var katolik. Som katolik ville jeg aldrig blive opfattet som professionel, mente han.

Chefjurist i CEPOS Jacob Mchangama udtaler i dag i Kristeligt Dagblad i forbindelse med underskriftsindsamlingen mod Krasniks jødiske baggrund, at det markerer et nyt lavmål i debatten når etnicitet og religion fremfor kompetencer bliver målestok for det journalistiske arbejde.

Det er jeg helt enig i, men hvorfor gælder forsvaret ikke også for katolikker? Det spørgsmål vil jeg gerne have svar på.

Grunden til at Krasnik klarer frisag og får opbakning af DR er den, at han erklærer sig som ateistisk jøde. Havde han gået med kalot og besøgt synagogen hver lørdag, havde han formodentlig allerede været fyret.

Det medføre en hel række kommentarer - deriblandt dette som jeg vælger at fremhæve pga. dets retoriske styrke og præcision:

Kirsten Wenneberg:
Den aktuelle debat kan ikke bruges her, da Martin Krasnik ikke har positioneret sig som "jødisk journalist", men som nuanceret, all-round og velorienteret journalist med retorisk universitetsuddannelse bag sig.

At hans personlige baggrund blandes ind er forkert og skammeligt. Han opretholder den journalistiske professionalitet, som journalisttitlen kræver. Ligeledes faglig og saglig distance til stofområderne.

- Det fremgår med al tydelighed af dine egne artikler, at du skriver ud fra en personlig passioneret fantasivinkel under den uautoriserede titel, "katolsk journalist", som har givet dig spalteplads og taletid i medierne. Beklageligvis kan det tolkes, som om du er talerør og repræsentant for danske katolikker, hvad bestemt ikke er tilfældet.

Hele tråden med alle kommentar er <her>