Film

Film: 'En Chance Til'

14. jan. 2015 - opdateret 21. feb. 2019

Kan nu ses via disse VOD tjenester:

Netfliex: 'En Chance Til' <her>

Blockbuster: 'En Chance Til' <her>

YouSee: 'En Chance Til' <her>
 

Og her:

'En Chance Til' har dansk premiere 15. januar 2015.

Et drama af Susanne Bier med manuskript af Anders Thomas Jensen.

Handlingen kort:

De to politimænd Andreas og Simon lever vidt forskellige liv. Andreas er lykkelig med sin familie, mens den fraskilte Simon bruger størstedelen af sin tid på den lokale stripklub. Men alt bliver vendt op og ned, da de en dag kaldes ud til husspektakel hos et junkiepar. Det ligner en rutinesag – indtil Andreas finder deres forsømte baby overladt til sig selv i et skab. Den ellers så afmålte politimand bliver konfronteret med sin egen magtesløshed og rystes i sin grundvold - og i et øjebliks desperation tager han loven i egen hånd og kidnapper barnet. Efterhånden som Andreas mister grebet om retfærdighed, bliver det op til den uregerlige Simon at genoprette grænsen mellem ret og uret.

Anmeldelse:

Dette er den første premiere filmanmeldelse jeg udgiver her på sitet.
Den kan faktisk gøres meget kort:

Se den film.

Og den korte sætning er faktisk omvendt proportional med, hvor ualm. godt den film er skruet sammen.

Sjældent har jeg set noget så helstøbt, så gennem velspillet, så troværdigt og med så realistiske dilemmaer.

Anna (Maria Bonnevie) - Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) - foto: Rolf Konow ©

Jeg havde taget en gæst med ind til pressevisningen, og da vi efterfølgende kørte til kunstmuseet Louisiana, for at se Paula Modersohn-Becker (som også kan anbefales) talte vi meget om filmen, ikke kun på vejen dertil, nej.. vi vente retur til filmen, gang på gang, henover dagen.

Djævelen ligger i detaljen, og med til at gøre filmen så troværdig er at der er styr på alle detaljerne. Men ikke nok med det, det hele virker så realistisk, at man ikke et øjeblik får den tanke, at… nej…. lige det der, virker overdrevet. Den virker på intet tidspunkt langtrukken – eller omvendt forhastet. Den nærmest opsuger én – og man tages ud på en rejse, og befinder sig efter et øjeblik i et dilemma – som kun syntes at blive værre og værre, for så at tage en uventet drejning der kommer fuldstændig bag på en. Det gjorde den på os.

Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) - foto: Rolf Konow ©

Man forstår hvorfor Anders handler som han gør, selvom man ved det er forkert. Og Anders ved også selv, at det er forkert, men....
Da det kommer til stykket er... nej... det siger jeg ikke, du må selv opleve den film.

/FJM

Rollebesætningen er i sig selv i særklasse:

Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie, Lykke May Andersen, Søs Egelind, Kirsten Lehfeldt, Bodil Jørgensen, Thomas Bo Larsen, Mille Lehfeldt, Molly Egelind, Roland Møller,m.fl.

Instruktørintentioner:

Vi lever i en tid, hvor der konstant bliver skubbet til vores vigende moralske grænser. Vi bliver mere og mere villige til at acceptere hvad som helst. I Danmark oplever vi i øjeblikket, at partier, hvis politiske agenda havde været helt uacceptabel for ti-femten år siden, nyder stor fremgang.

”En chance til” er ikke en politisk film, men et intenst personligt drama, der forholder sig til det moralske grundlag som vores samfund, og dermed vores politiske bevidsthed, er bygget på. Altså en film, der ikke forholder sig direkte til den aktuelle politiske og sociale agenda, men afprøver moralske grænser på en mere fundamental måde, som kan føles akut relevant for samfundet.

Anna (Maria Bonnevie) - foto: Rolf Konow ©

Filmen handler om, hvad der sker, når sårbare mennesker tvinges ud i omstændigheder, der ligger uden for deres kontrol. Vi er ikke så immune overfor kaos, som vi selv tror. Selv vores nærmeste kan bære på en hemmelighed.

Hovedpersonen, Andreas, er et menneske udelukkende drevet af gode intentioner, som i desperation gør noget vildt og moralsk uacceptabelt. Vi forstår ham, men han er tydeligvis trådt ud over kanten.

Alle personerne i dette drama tager markante moralske valg. Min intention er, ud over at fortælle levende og gribende, at få publikum til, selv bare for et split sekund, at reflektere over, hvad de selv ville gøre i en extremt presset situation, og hvor flydende grænsen mellem det rigtige og det forkerte kan være.

Er vi i virkeligheden alle sammen parate til at tro på, at vores moralsk antastelige, men pragmatiske nemme,  løsningsmodel kan være det rigtige svar på et svært spørgsmål…..

 Susanne Bier, August 2014

Simon (Ulrich Thomsen) - Sanne (Lykke May Andersen) - Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) - foto: Rolf Konow ©


Den katolske media NGO, SIGNIS har givet filmen en pris:

The SIGNIS Prize went to the Danish film A Second Chance (En chance til), by Susanne Bier -

The Jury explained that A Second Chance:

“tells the story of a father [that], faced with an unexpected tragedy in his family, makes a desperate decision that changes forever his life and that of those around him”.

The jury considered that the director:

“manages to create a story of great intensity about hope, with a surprising narrative language and amazing performances by the actors”, and went on to describe the film as “a powerful portrait of parental love, showing how it can find its way in the most unexpected places and how a tragedy can be an occasion for redemption; a parable about life, inviting us to look without prejudice, with hope, the way in which people exercise their freedom”.

Link til SIGNIS <her>
In