Notitia Blog

Notitia Blog - Katolikker i Dialog

SVT: Paven og pengene - Han slår ned på grådighed, griskhed og praleri.

13. april 2014

Her til aften kunne man på Sverige 2 se dokumentaren "Paven og pengene"

"Britisk dokumentar fra 2014. Den Katolske kirke er rystet af skandaler. Det handler om seksuelt misbrug, hvidvaskning af penge og korruption. Pave Frans har sagt, at han vil rydde op i misbrug. Han har stærke økonomiske og kriminelle interesser imod sig og spørgsmålet er, om han vil lykkes."

Genudsendes på Sverige 2:

Onsdag 16 apr 21.55
Fredag 18 apr 22.30

Originaltitiel: Holy money

Vidste du at Vatikanet ejer over 24.000 ejendomme / boliger i Rom?
Skattefri. Og de lejes ud, bl.a. på særlige favorable vilkår til embedsmænd og politikere.
flg. dokumentaren.

I Slovenien afdækkes hvordan inkompetence på top niveau i kirken bringe bispedømmet i Maribor i knæ - og bl.a. gør det til medejer af en porno TV kanal.

Sagen om Monsignor 500 omtales.

Der tages en vifte af facetter op i dokumentaren - bl.a.: 

"I dokumentarfilmen afslører en amerikansk økonom, at han via en undersøgelse fandt at underslæb inden for kirken udgøre et væsentligt problem."

"Vi fandt, at i 85% af bispedømmerne havde oplevet underslæb i de seneste år" siger Charles Zech, professor i økonomi ved Villanova University. 

"Ingen ville tro, at en præst ville lave underslæb fra sin Kirken. Ingen ville tro, at en lægmand der er ansat i kirken ville begå underslæb. Så man udøver ikke den slags interne finansielle kontroller, der er almindelige i erhvervslivet."

"Pave Frans forsøger at sætte sit hus i orden," siger professor Dickie. "Han har åbnet Vatikanets konti for nærmere kontrol. Han slår ned på grådighed, griskhed og praleri. Men vejen forude kan være stenet. "

"Hvis disse reformer skal lykkes, får paven brug for støtte," tilføjer Robert Mickens, journalist på The Tablet. "Det er ikke rigtig klart, om der er en stærk støtte bag ham lige nu. Han har smidt en masse mennesker ud, ikke kun i Vatikanet. "

Blandt de medvirkende finder man:

John L. Allen  " American journalist serving as associate editor of the Boston Globe, specializing in news about the Catholic Church. "John L. Allen  " American journalist serving as associate editor of the Boston Globe, specializing in news about the Catholic Church. "
Wikipedia: John L. Allen

Kendt af danske katolikker for sin deltagelse i Justitia et Pax-arrangementet i Nov. 2012 i Politikens hus. »I spændingsfeltet mellem ret og religion.«