Udsendelser i TV og Radio

Udsendelser i TV og Radio - Katolikker i Dialog

DR 2: Den hellige kapital

17. sept. 2014

DR2 sendte d. 16. sept. denne dokumentaren, Den hellige kapital, og skriver om den:

Italiensk dokumentar fra 2014.
(Holy Money)
Pavestolens grundlag er blevet rystet af den ene økonomiske skandale efter den anden: præster anklaget for korruption, donationer brugt til at betale for sex, bispedømmer, der er gået konkurs, anklager om hvidvaskning af penge og værst af alt, Vatikanets banks lyssky forretninger. For pave Frans er det en kamp op ad bakke at højne den katolske kirkes omdømme. Historikeren John Dickie fortæller om kirkens økonomi og undersøger, om der er en sandhed i evangelisten Mattæus' ord om, at man 'ikke både kan tjene Gud og mammon'.


DR 2 giver adgang til, at man kan se den indtil 24. september 2014 via nettet: <her>


I dokumentaren høre man bl.a. om:

At Vatikanet ejer over 24.000 ejendomme / boliger i Rom.

Skattefri. Og de lejes ud, bl.a. på særlige favorable vilkår til embedsmænd og politikere.
flg. dokumentaren.

I Slovenien afdækkes hvordan inkompetence på top niveau i kirken bringe bispedømmet i Maribor i knæ - og bl.a. gør det til medejer af en porno TV kanal.

Sagen om Monsignor 500 omtales.

Der tages en vifte af facetter op i dokumentaren - bl.a.: 

"I dokumentarfilmen afslører en amerikansk økonom, at han via en undersøgelse fandt at underslæb inden for kirken udgøre et væsentligt problem."

"Vi fandt, at i 85% af bispedømmerne havde oplevet underslæb i de seneste år" siger Charles Zech, professor i økonomi ved Villanova University. 

"Ingen ville tro, at en præst ville lave underslæb fra sin Kirken. Ingen ville tro, at en lægmand der er ansat i kirken ville begå underslæb. Så man udøver ikke den slags interne finansielle kontroller, der er almindelige i erhvervslivet."

"Pave Frans forsøger at sætte sit hus i orden," siger professor Dickie. "Han har åbnet Vatikanets konti for nærmere kontrol. Han slår ned på grådighed, griskhed og praleri. Men vejen forude kan være stenet. "

"Hvis disse reformer skal lykkes, får paven brug for støtte," tilføjer Robert Mickens, journalist på The Tablet. "Det er ikke rigtig klart, om der er en stærk støtte bag ham lige nu. Han har smidt en masse mennesker ud, ikke kun i Vatikanet. "

Blandt de medvirkende finder man:

John L. Allen  " American journalist serving as associate editor of the Boston Globe, specializing in news about the Catholic Church. "John L. Allen  " American journalist serving as associate editor of the Boston Globe, specializing in news about the Catholic Church. "
Wikipedia: John L. Allen

Kendt af danske katolikker for sin deltagelse i Justitia et Pax-arrangementet i Nov. 2012 i Politikens hus. »I spændingsfeltet mellem ret og religion.«