Artikler i aviser / på nettet

Artikler i aviser / på nettet - - Katolikker i Dialog

Signum: Hvad kristent er der i Indvandringspolitikken?

22. dec. 2014

Thomas Idergard, Signum. skriver bl.a.:

Ett antal frikyrkliga företrädare har i en artikel i tidningen Dagen gått till angrepp på Sverigedemokraternas invandringspolitik, vilket bland annat följdes upp genom en debatt mellan Stefan Swärd från Evangeliska frikyrkan och SD:s riksdagsledamot Julia Kronlid i Aktuellt härom kvällen [klicka här – debatten börjar 04:05 minuter in i sändningen]. I och med detta, och efter kristdemokraternas avisering om en skärpt migrationspolitik för några dagar sedan [här], har frågan uttryckligt ställts: vad kan en kristen tycka i invandringspolitiken och inte.

Målning: ”Flykten till Egypten”, Murillo, 1647/1650

Målning: ”Flykten till Egypten”, Murillo, 1647/1650

”Hade Jesusbarnet och den Heliga familjen fått asyl i Sverige med skärpta migrationsregler?”, frågar den ena sidan. ”Är det inte mest kristligt att hjälpa så många som möjligt och därmed satsa kraft och resurser genom insatser på plats?”, undrar den andra. Två ganska retoriska frågor som båda kan bemötas med motfrågor: Hade Jesusbarnet och Heliga familjen överhuvudtaget fått asyl i Sverige med dagens politik som ju, under självetiketterad solidaritet och till och med anspråk på att vara uttryck för en ”moralisk stormakt”, till exempel innebär att Sverige faktiskt avvisar kristna flyktingar från ISIS härjningar tillbaka till Irak (se till exempel FP-politikern Robert Hannahs debattartikel från september)? Och utesluter asyl här hjälp på plats där?

Hele artiklen <her>

Dagen: 380 pastorer: Flyktingpolitiken inte för generös <her>

SVT: Aktuellt <her>

Dagens Nyheter: ”Så kan vi minska kostnaden för flyktingmottagandet” <her>