Artikler i aviser / på nettet

Artikler i aviser / på nettet - - Katolikker i Dialog

NCR: Fem myter om anti-kristen forfølgelse

1. maj 2014

Den ansete journalist John L. Allen Jr. skrev i 2012 en artikel i National Catholic Reporter med titlen: "Five myths about anti-Christian persecution" - og den er ikke mindre aktuel efter DR2 Detektor's udsendelse idag:  Men passer det virkelig?  hvor de tjekker påstanden om at hele 80 procent af alle hadforbrydelser i Europa er rettet mod kristne.

John L. Allen Jr. gennemgår i sin artikel 5 myter, og kommer bl.a. ind på hvem der forfølger de kristne og skriver bl.a.:

Even, believe it or not, Christian radicalism

If that last entry seems counter-intuitive, consider what happened in the village of San Rafael Tlanalapan, in the Mexican state of Puebla, this past September. Seventy local Protestants were forced to flee after a band of traditionalist Catholics issued a chilling ultimatum: Leave immediately or be "crucified or lynched."

The point is that extremism and intolerance of whatever stripe, not Islam, is the threat.

-

Defending persecuted Christians, in other words, is hardly an effort that should concern the political and theological right alone. Styling anti-Christian persecution as a political football is not only an obscenity, but it's factually inaccurate.

Hele artiklen er <her>