Artikler i aviser / på nettet

Artikler i aviser / på nettet - - Katolikker i Dialog

Politiken: Journalisterne bag afsløringen af Jimmy Savile er forsvundet fra BBC

18. marts 2015 

Journalisterne bag afsløringen af Jimmy Savile er forsvundet fra BBC
Afsløringen af den kendte tv-stjerne som pædofil har kostet BBC troværdighed. I sidste uge fik den endnu et hug. Avisen The Guardian har påvist, hvordan de journalister og chefer, som afslørede seksualforbryderen, ikke længere er ansat i BBC.

ELISABETH ASTRUP, politiken, skriver bl.a.:

Historien om den britiske radio- og tv-stjerne Jimmy Savile er et studie i bedrag.

Gennem de mere end 40 år, hvor Jimmy Savile blev båret frem som en af tv-stationen BBC's mest fremtrædende og bedst betalte stjerner, svirrede samtidig rygterne om pædofile overgreb som en konstant brummen omkring ham. Alligevel tog ingen nogensinde for alvor fat om sagen, som Jimmy Savile selv løseligt parerede med sjofle vittigheder og latter, når nogen en sjælden gang formastede sig til at komme med antydninger. Han hang ud med britiske regeringsmedlemmer, lod sig hylde i selskab med medlemmer af det britiske kongehus, som enddog adlede ham, og pave Johannes Paul II dekorerede ham med en af den katolske kirkes højeste hædersbevisninger.

Ingen kunne for alvor tro på, at manden, som med insisterende kækhed trængte sig ind i de britiske hjem via tv-skærmene uge efter uge, var en umættelig seksualforbryder. Og inden Jimmy Savile døde som 84-årig i november 2011 nåede han at forgribe sig på flere hundrede småbørn, unge piger og mere modne kvinder.

Men historien om Jimmy Savile er ikke kun historien om en hæmningsløs tv-stjernes sexmisbrug. Det er også fortællingen om mediehuset BBC, som til stadighed mister troværdighed på grund af sin håndtering af skandalen. Så sent som i sidste uge kunne avisen The Guardians kommentator Nick Cohen afsløre, at alle de journalister og redaktører på tv-programmet 'Newsnight', der afdækkede og prioriterede historien om Jimmy Saviles fordækte liv, enten er blevet bedt om at forlade BBC eller har følt sig presset ud.

For to uger siden måtte Meirion Jones som den sidste af de to graverjournalister, der dokumenterede historien, forlade BBC - hans midlertidige ansættelse ville ikke blive forlænget, lød beskeden.

»Der er en mindre gruppe af magtfulde personer hos BBC, som mener, at det havde været bedre, om sandheden om Savile aldrig var kommet ud. Og de går bevidst efter at straffe de journalister, der afslørede den«, forklarer Meirion Jones til Nick Cohen.

Lige siden 1970'erne, hvor Meirion Jones så Jimmy Savile køre afsted med unge piger fra den skole, som hans tante stod i spidsen for, har mistanken om Saviles dobbeltliv rumsteret hos ham. Dagen efter Jimmy Saviles død besluttede han sig for sammen med kollegaen Liz MacKean at afsøge de mange rygter om Savile, og et år senere kunne de som de første dokumentere historien om den pædofile Savile.

Hele artiklen er <her>


Tema: Jimmy Savile - oversigt: <her>