Artikler i aviser / på nettet

Artikler i aviser / på nettet - - Katolikker i Dialog

Signum: Pave Frans kritiserer autoritære tendenser i Latinamerika

12. juli 2015

Signum.se skriver bl.a:

Vid sitt besök i Ecuador kritiserade påven Franciskus de auktoritära tendenserna bland latinamerikanska regeringschefer. Det rop på frihet, som för 200 år sedan ledde till de latinamerikanska staternas oberoende, har idag inte förlorat sin övertygande kraft, sade Franciskus i tisdags vid en gudstjänst i huvudstaden Quito, där fler än en miljon människor deltog. Gudstjänsten ägde rum i Bicentenario-Park i Quito. Namnet ska påminna om de sydamerikanska staternas frigörelse från den spanska kolonialmakten för 200 år sedan.

Kritiker anklagar flera presidenter i Latinamerika för en auktoritär ledarstil, som till exempel Nicolas Maduro i Venezuela, Evo Morales i Bolivia, men också Rafael Correa i Ecuador.

Gudstjänsten under bar himmel var den andliga höjdpunkten på den tredje dagen av Franciskus rundresa i Sydamerika. Vid detta tillfälle lästes också Bibeln på quechua, ett av urbefolkningens språk. Innan dess hade Franciskus haft ett möte med Ecuadors biskopar. Efter gudstjänsten träffade påven enligt programmet företrädare för skolor och universitet liksom politiker och representanter för det offentliga livet.

Hele artiklen er <her>


Tema: Pave Frans i Sydamerika <her>