Film

Film: Sauls Søn

25. feb. 2016 (opdatering 20. dec. 2017)

Kan nu ses via disse VOD tjenester:

ViaPlay: Sauls søn <her>

Blockbuster: Sauls søn <her>

YouSee: Sauls søn <her>

SF Anytime: Sauls søn <her>

iTunes: Sauls søn <her>
 

I BIOGRAFERNE 25. FEBRUAR 2016 Kan man overhovedet sige noget om KZ-lejrene, som ikke er sagt før? De færreste ville have troet det, men det gør László Nemes, der hentede Grand Prix i Cannes for 'Son of Saul'.

Camera Film Danmark skriver:

Ungarske László Nemes spillefilmdebuterer med det uafrystelige Hotlocaust-drama ’Sauls søn’, der vandt juryens Grand Prix i Cannes sidste år og en Golden Globe for bedste ikke-engelsksprogede film. Filmen udspiller sig i kz-lejren Auschwitz-Bikenau i 1944. Saul Ausländer er udvalgt til at være en del af den såkaldte Sonderkommando, der består af jødiske fanger, hvis liv for en stund skånes, mod at de til gengæld skal assistere nazisterne ved krematorieovnene.

De skubber de rædselsslagne medfanger ind i gaskamrene, hjælper med at brænde de døde kroppe og kaster deres aske i havet. En dag opdager Saul liget af en lille dreng, som det bliver ham magtpåliggende at give en ordentlig begravelse. Drengen er hans søn, fortæller han, selvom ingen hverken lytter til eller tror på ham. For end ikke efter døden undes jøderne den mindste smule værdighed. 

Det er selvfølgelig stort set umuligt at skjule et lig i en koncentrationslejr, hvor man er under konstant overvågning. Vanskeligere bliver det i og med at en fraktion fra Sonderkommandoen, deriblandt Saul, planlægger et flugtforsøg. Men han nægter at lade sin døde søn i stikken. Kammeraterne anklager ham for at svigte de levende for de dødes skyld, men Saul lader sig ikke anfægte. Drengen er hans eneste prioritet. 

’Sauls søn’ har allerede vundet et hav af priser herunder juryens Grand Prix-pris samt 3 andre priser i Cannes, og en Golden Globe for Bedste Ikke-engelsksprogede Film. 


Folk der deltog i modstandskampen i Danmark i årene 1940-1945 kæmpede ikke ”blot” mod en besættelse af landet– men også mod en ideologi. Den nazistiske.
Hvad den var i stand til, den ideologi, ser man i filmen ’Sauls søn’. Vi ved det godt, det er ikke nyt for os – men jeg har aldrig set det så originalt og grufuldt som her. Og ikke ”Hollywood” grufuldt. 
Ja, faktisk mangler jeg ord for at beskrive den. Kun dette: Se den.

Hvorfor var det for de fleste modstandsfolk, jøder etc,  så svært at tale om deres oplevelser i KZ efterflg.? 
Så svært at mange siden døde alene pga. den mentale oplevelse.
Det får man et indblik i, når man ser ’Sauls søn’ – et lille indblik, andet skal vi ikke bilde os selv ind. Og det varer kun 107 min, ikke dag ud og dag ind, ikke uge efter uge, måned efter måned, år efter år. Men et vigtigt indblik.
Se den.

FJM


Premierebiografer: Grand Teatret, Dagmar, NFB Aarhus Trøjborg, CinemaxX Aarhus, Øst for Paradis,Cafe biografen, Biffen Aalborg, Nicolai Biograf, Kolding, Gentofte Kino, Valby Kino, Park Bio, Kbh., Vester vov vov, Albertslund Bio, Viborg Fotorama, Næstved Bio, Cinema Center Helsingør, Reprise Teatret Holte, Hadsten Bio, Klovborg Kino, Værløse Bio, Cafe slotsbio Hillerød

Golden Globevinder for ’Bedste udenlandske film’
Oscar-nomineret for ’Bedste udenlandske film’

Instruktør: László Nemes

Omtaler:

"Sauls søn er et mesterligt monument over det, der ikke kan forklares."- Claus Christensen, Filmmagasinet Ekko

"Filmen er ikke sentimental, den vil ikke engang sige noget håbefuldt om menneskehedens menneskelighed, men undersøger et udfald af moralsk overlevelsesdrift. "
- Katrine Hornstrup Yde, Politiken 

"Det bliver aldrig klart, om drengen rent faktisk er Sauls søn, eller det bare er noget, han bilder sig selv ind. Det er også underordnet. Vi forstår til fulde det vanvittige behov for at opføre sig som et menneske i en verden, hvor grusomhed og umenneskelighed er alt, der er tilbage."
- Louise Kidde Sauntved, Berlingske