Video - På nettet...

Video - På nettet.... Katolikker i Dialog

Festmesse - dominikanerordenen 800-års-jubilæum. Notre-Dame de Paris

10. feb. 2016 

Chaque dimanche à 18h30, depuis la cathédrale Notre-Dame de Paris, KTO retransmet la messe dominicale habituellement présidée par l'archevêque. Cette diffusion est possible grâce à la bienveillance de la Cathédrale et aux installations permanentes sur place (caméras, câblages, régie, ...). Messe à Notre-Dame de Paris du 07/02/2016.

Jesper Fich, OP - skriver:

Hele 2016 fejrer dominikanerordenen 800-års-jubilæum. 
Det var 22. December 1212 at paven gjorde den provisoriske godkendelse for bispedømmet Toulouse permanent. 

I dette år fejres jubilæet ud over hele jorden. På meget forskellige måder. De hollandske dominikanerne har lanceret en jubilæumsøl. Dette fordi prædikebrødrenes orden kan hævde at dens ”fødested” er på et værtshus i Toulouse hvor Dominikus overnattede.

Kroværten var faldet fra den katolske tro og var blevet ”kathar”. Dominikus og værten talte en hel nat sammen om næste morgen var kroværten blevet katolik igen.
Ordenens grundlæggende idé om den fælles-menneskelige erfaring af sandheden giver et fundament for dialogen... Hvad er et menneske, hvor er vi på vej hen, hvad søger vi...?

De hollandske medbrødre har sat citater fra mester Eckhardt, Thomas Aquinas og andre på deres øller – med en række eksistensielle spørgsmål til den øldrikkende...

Nordiske dominikanere fejrer jubilæet den 21. Maj på Lunds rådhus, men konference om tro og relativisme. Med deltagere af bl.a. Karl Ove Knausgaard, Ruben Östlund og adskillige dominikanere. Senere er der festmesse i Lunds domkirke. Se www.dominikan.nu

I Paris dannede Notre Dame ramme om festen. I en probfyldt domkirke med utallige koncellebrerende medbrødre og med kardinal Duka (Prag) – der selv er dominikaner som hovedcelebrant. Thomas Aquinas´ reliquier var i samme anledning bragt til Paris fra Toulouse. Nogle af sine allermest produktive år havde den hl. Thomas akkurat i Paris, i vores konvent, Saint Jaques. Et af vores konventer i Paris hedder netop sådan, men de oprindelige bygninger blev ofre for revolutionen. Det var i konventets spisestue at det revolutionære parti jacobinerne holdt deres møder. Deraf faktisk deres navn.

Velkommen til fejring i Lund